Periode 1682 tot 1907
De verschillende activiteiten van het gilde en de financiĆ«le verantwoording ervan zijn vastgelegd in 2 nog in het bezit van het gilde zijnde gildeboeken. Het oudste boek bestrijkt de periode 1682 tot 1782 en het 2e boek de periode 1782 tot 1907. Alhoewel nog lang niet volledig bestudeerd, komt hieruit wel een beeld naar voren dat er eens in de zoveel jaar rekenschap werd gegeven over de inkomsten en uitgaven, waarschijnlijk in het jaar dat er geteerd werd. Dat gebeurde vrij onregelmatig, waarschijnlijk afhankelijk van de opbrengst van het land. Was deze lager dan werd er gewacht tot er voldoende geld was om "waardig" te teren. 
Meest opvallende detail is dat er nog nergens in de boeken iets is gevonden over een koning of koningschieten, waar dat in de Caert van 1560 nog een belangrijk onderwerp is, bijvoorbeeld de bepaling dat de koning de nieuwe ouderman aanwees. De eeuwen daarna gebeurde dat waarschijnlijk op de manier waarop het nu nog bij het Kleine of St. Annagilde gebeurt: in elk teerjaar wijst de ouderman zijn opvolger aan, evenals de om beurten aftredende raden. Secretaris, bode, vaandeldrager en tromslager waren ambten die gekocht werden voor het leven.
Pas als de verzuiling in de hele Nederlandse maatschappij steeds sterker wordt aan het eind van 19e eeuw, lijkt ook de katholiciteit een steeds belangrijkere rol te gaan vervullen bij de toelating van leden. In de eeuwen daarvoor waren ook protestanten lid van het gilde.

OUDE GILDEBOEKEN GEDIGITALISEERD
De 2 oude gildeboeken zijn de oudste boeken over het verenigingsleven in de vorige eeuwen in Soest. Het gilde heeft deze boeken in bruikleen gegeven aan het gemeente-archief. Omdat deze boeken ook als historische bron interessant kunnen zijn, zijn deze boeken in het kader van het historische digitaliseringsproject gedigitaliseerd. Zowel de Provincie Utrecht als de gemeente Soest hebben dit project voor een belangrijk deel gesubsidieerd. Dit project is gecoordineerd door de Historische Vereniging Soest. Begin 2012 zijn de resultaten van het digitaliseringsproject op de site van de Historische Vereniging Soest geplaatst. Binnen het project zijn ook de manuscripten van Ds. Bos gedigitaliseerd. Daarin wordt met name in Deel 2 en Deel 3 van verenigingen uitgebreid aandacht besteed aan de 2 Soester gilden (naast het Groot Gaesbeeker Gilde ook aandacht aan het Sint Annagilde).

Het oudste boek beslaat de periode 1683 - 1788. Het tweede boek heeft betrekking op de periode 1789-1907. Omdat niet iedereen de oud-Nederlandse taal en schrijfwijze kan lezen zijn de boeken getranscribeerd. De transcriptie is verzorgd door Gerard Derks. 
De transcriptie van het gildeboek over de periode 1683-1788.
De transcriptie van het gildeboek over de periode 1789-1907.

een pagina uit het oudste gildeboek uit 1683/1684
een pagina uit het oudste gildeboek uit 1683/1684
een pagina uit 1790 dat onderdeel uitmaakt van het 2e gildeboek
een pagina uit 1790 dat onderdeel uitmaakt van het 2e gildeboek

1912
Er worden nieuwe statuten opgesteld, waarin het gilde in een meer moderne verenigingsstructuur wordt gegoten, met gekozen secretaris en penningmeester, waarschijnlijk sterk onder invloed van een van de toenmalige pastoors. Het was in de geschiedenis natuurlijk niet de eerste maal dat de katholieke kerk al te uitbundige feesten probeerde in te dammen of ze op zijn minst van een christelijk sausje te voorzien.

1927
Aan een periode van regulier teren en dansen om de gildeboom komt een einde. Voor de laatste maal werd in 1927 geteerd en gedanst om de gildeboom, pas na 1960 zou een deel van de gebruiken weer opgepakt worden.

foto gemaakt in 1927 bij het dansen om de gildsboom
foto gemaakt in 1927 bij het dansen om de gildsboom

1929
Soest viert het 900 jaar bestaan van het dorp met een diversiteit van activiteiten. Een van de onderdelen is een historische optocht. Vanuit het gilde wordt hieraan deelgenomen met een groep die het vaandel meevoert en een groep die gekleed is in de kovels zoals deze volgens de overlevering er uit gezien moeten hebben.

een groep trekt met het vaandel mee in de optocht
de gildebroeders met kovel en bogen volgens oude traditie

De activiteiten van het gilde worden steeds schaarser, maar de archieven uitgebreider met jaarverslagen, verslagen bestuursvergaderingen, correspondentie, krantenartikelen. Er wordt echter niet meer geteerd, de crisisjaren en oorlogen zullen daar ongetwijfeld ook niet aan hebben meegeholpen, de leden hielden echter wel recht op een uitkering in een teerjaar, deze werden persoonlijk overhandigd.